Климатик или термопомпа ?

Изграждането на инсталация с термпомпа е по-скъпо от поставянето на климатик за всяко помещение в сградата . Но има следните предимства :

– инсталацията с термопомпа може да бъде оборудвана с площна система за отопление и охлаждане или / и радиатори , при която няма конвектори и теченията на въздуха са сведени до минимум . Също така и термопомпата работи при оптимални параметри и в режим отопление и в режим охлаждане .

Друго предимство на термопомпата пред климатиците е , че изградената към нея отоплителна инсталация може да отоплява санитарни помещения на пример бани в , които не е удачно да се постави вътрешното тялото на климатика поради високата влажност в помещението . И за там трябва да се търси друго решение .

Също така термопомпата може да загрява водата за битови нужди 3-4 пъти по икономично спрямо бойлера с електрически нагревател .

Друго предимство на термопомпата пред климатиците е , че съдържа по-малко количество хладилен агент , което е по-екологично .

Термопомпите са по-ефективни и икономични от ниския и средният клас климатици . Като при термопомпите остава условието към каква инсталация ще бъдат монтирани .

– Климатиците на директно изпарение (моно и мулти сплит системите ) са по-евтини като първоначална инвестиция . Имат по малки тръби спрямо водните системи . И са по гъвкави като индивидуални решения .