Как да избера радиатори ?

– Много от хората включително и някой продавачи на радиатори ползват сметката за Х квадрата или кубика помещение ви трябва радиатора У . С това се приключва въпроса за не повече от минута и вече почват да ви убеждават колко е изгоден . Както казваше един журналист на времето „ДА ама НЕ !” На квадрат обикновено се пресмятат , площи за лепенето на плочки или боядисване например . За топлотехниката всяко помещение е уникално по няколко признака : какво е предназначението на помещението , в кой регион се намира и каква е годишната температурна разлика ,какви са стените имат ли те топлоизолация и каква , каква е обкръжаващата помещението среда ( брой външни прегради ( стени подове- над проходи или граничещи със земята ), вътрешни прегради граничещи с помещения с по-ниска температура (най-често неотоплявани мазета , коридори ) , вида проходни елементи и материала от който са изработени (врати и прозорци ) .

-Мощността на радиаторите най- често се предоставя за температура на водата 90 на 70 на 20 градуса в помещението . Но в различните отоплителни инсталации тя е различна и зависи от топлинният източник и начина на регулиране на системата . Например ако една инсталация работи с термопомпа тя ще има температура на водата 50 на 40 , поради което се изискват по-големи радиатори . За да стигне тяхната мощност през най-студените дни на зимата ,когато отоплението е най-необходимо за комфорта и здравето на човека .

– Приемете подпорозоречното разстояние и от него извадете 100мм ( 10см) и ще получите максималната височина на радиатора , която можете да поставите .

– След като знаем размерите и мощността на радиатора в зависимост от предпочитанията и финансовите ви възможности вече можете да изберете какъв тип да бъде той – панелен стоманен или алуминиев глидерен