Как да избера климатик ? / Как се избира климатик ?

Как да избера климатик ? / Как се избира климатик ?

Всеки тръгнал да купува дадена стока попада пред дилемата да как да избере най-подходящата за него . За това в страницата с продукти сме приложили всички технически параметри на дадения климатик  . Какво предствляват те и как да придобиете представа какво ви трябва ще ви опиша в следващите редове . За целта ще трябва да си отговаряте на следните въпроси :

  • В какви външни температурни граници искате да го ползвате ? Ако имате локално отопление или се отоплявате на централен ТЕЦ имате алтернатива за по студените дни в които климатика няма да може да работи .Тогава можете да си позволите климатик чиято най-ниска работна външна температура е минус 5 или минус 10 градуса целзий. А за охлаждането почти всички климатици издържат на температури до +43 градуса целзий и в повечето случай няма да имате проблем .
  • За каква цел искам да го използвате ? Само за отопление , само за охлаждане , за отопление и охлаждане , за охлаждане целогодишно (пример : кухня , сървърно , където се отделя целогодишно страшно много топлина и е необходимо охлаждане на помещението дори на вън температурата да не превишава 0 (нула) градуса по целзии .
  • Какъв коефициент на транформация искате от дадената машина (COP- в режим отопление и EER – в режим охлаждане ). Какво представлява коефициента на трансформация ? Това е производителността на хладилната машина в режим отопление или охлаждане или иначе казано от един киловат вложена ел.енергия колко киловата топлинна енергия ще получите . Казано с две думи . Колкото повече толкова по-добре . Колкото е по-висок този коефициент толкова сметката за потребената електроенергия от климатика ще бъде по-малка.
  • Какво е SCOP ? Това е сезонният коефициент на трансформация за дадени климатични условия . Той се формира на база средните температури през месеците през които вие използвате вашият климатик за отопление.
  • Какво е SEER ? Това е сезонният коефициент на трансформация за дадени климатични условия . Той се формира на база средните температури през месеците през които вие използвате вашият климатик за охлаждане .
  • С каква мощност на отопление и (или) охлаждане ще ми е нужен ?

Много от хората включително и някой продавачи на климатици ползват сметката за Х квадрата или кубика помещение ви трябва климатика У . С това се приключва въпроса за не повече от минута и вече почват да ви убеждават колко е изгоден . Както казваше един журналист на времето „ДА ама НЕ !” На квадрат обикновено се пресмятат , площи за лепенето на плочки или боядисване например . За топлотехниката всяко помещение е уникално по няколко признака : какво е предназначението на помещението , в кой регион се намира и каква е годишната температурна разлика ,какви са стените имат ли те топлоизолация и каква , каква е обкръжаващата помещението среда ( брой външни прегради ( стени подове- над проходи или граничещи със земята ), вътрешни прегради граничещи с помещения с по-ниска температура (най-често не отоплявани мазета , коридори ) , вида проходни елементи и материала от който са изработени (врати и прозорци ) .

За охлаждането като важни признаци освен изброените по горе трябва да добавим броя машини в помещението и тяхната електрическа мощност , броя хора и животни които го обитават , географската му ориентация ( юг , запад …)

Всичко това се отчита в таблица за потребна топлина и таблица за топлопритоци . Ако не може да го направите сами е най-добре да се извърши от квалифициран топлотехник .